Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• to wiem, ale nie patrzmy na to od tej strony, ja myje auto amatorsko, nie profesjonalnie, glinki nie uzywam, myje, uzywam politure (mysle ze to taki substytut glinki bo dosc dobrze oczyszcza i przygotowuje powierzchnie) nakladam wosk i chce tylko wiedziec czy moge wosk nakladac taka polerka zeby sobie ulatwic zycie?! o calej procedurze czyszczenia auta w tym temacie juz wielokrotnie czytalem, teraz chce wiedziec cos o polerce jako o narzedziu.

Komentarz

• Big
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6389

Zamieszczone przez Golas27
      uzywam politure (mysle ze to taki substytut glinki bo dosc dobrze oczyszcza i przygotowuje powierzchnie)
      politura nie jest zdnym substytutem glinki. Ona nie przygotowuje powierzchni. Jest to odzywka do lakieru która poprawi jest połysk i głebię koloru i tyle. Lakier jak był brudny przed użyciem politury tak jest brudny dalej. Kładzenie wosku be zprzygotowania poierzchni nie ma większego sensu bo niby do czego ten wosk na przylegać? Do brudu ? To tak jakbyś przykleił naklejkę do brudnej i nieodtłuszczonej powierzchni. Owszem naklejka sie przyklei ale po 2 dniach odejdzie
      nakladam wosk i chce tylko wiedziec czy moge wosk nakladac taka polerka zeby sobie ulatwic zycie?!
      wosku raczej nie polecam nakładać maszyną polerską. duzo dokładniej zrobisz to recznie i wcale nie zajmie ci to więcej czasu.

[ Dodano: Pon 25 Kwi, 11 19:36 ]
      teraz chce wiedziec cos o polerce jako o narzedziu.
      maszyna polerska, jak sam nazwa wskazuje, jest przeznaczone głównie do polerowania (korekty) lakieru i właśnie do tego się ją wykorzystuje.
      Czarny Elegance

Komentarz

• ja uzywam tej polskiej politury http://www.autokosmetyki.pl/plastmal...acji,p358.html i jak pisze sam producent poza poprawa wyglada takze oczyszcza lakier i powiem szczerze ze to widac, delikatnie sciera brud i sprawia ze mniejsze zarysoania skutecznie znikaja (sprawdzone na wglebieniach pod klamkami)
        Nie bede sie upieral bo zajmujecie sie tym i znacie mnostwo lepszych sposobow, ale naprawde ona dobrze oczyszcza lakier, wosk zawsze nakladam recznie i dlugo wytrzymuje, jak mam czas to nakladam wiecej niz jedna warstwe.
        Czyli ogolnie polerka na niewiele mi sie zda?! myslalem ze z tymi miekkimi nakladkami ulatwila by i poprawila prace, ale widze ze chyba nie mialo by to sensu i raczej jak juz to uzywac do korekty lakieru.
        A czy z tym dalbym sobie rade, chcialbym poprawic wyglad lakieru, wiem ze na forum kilku ludzi ma polerki i robi to wcale nie zawodowo.

Komentarz

• _Monika_
          Elegance
          • 2009
          • 909
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

i jak pisze sam producent poza poprawa wyglada takze oczyszcza lakier
          trzeba jednak brać poprawkę na to co piszą i nie wierzyć we wszystko

i sprawia ze mniejsze zarysoania skutecznie znikaja
          a raczej są maskowane, po kolejnym myciu znowu się pojawią

wiem ze na forum kilku ludzi ma polerki i robi to wcale nie zawodowo
          ale tymi które wymieniłeś nie da rady odświeżyć lakieru

Aha, no i przeczytałam o tej Autopoliturze... jednym słowem zastępuje szampon, glinkę, TarRemover, odświeża lakier, przygotowuje pod wosk i woskuje.
          No i sposób użycia:
          1 Zmyć czystą wodą piasek z karoserii samochodu (bez konieczności użycia szamponu).
          2 Wytrzeć karoserię do sucha
          jest jeszcze punkt 3 i 4, no ale 1 i 2 :kciukgora :wink:
          www.detailingclub.pl :chytry
          1.9TDi Elegance by _Monika_

Komentarz

• Big
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 6389

Zamieszczone przez _Monika_
            Aha, no i przeczytałam o tej Autopoliturze... jednym słowem zastępuje szampon, glinkę, TarRemover, odświeża lakier, przygotowuje pod wosk i woskuje.
            Taaa, krawaty wiąże, usuwa ciąże 8) Jak zwykle w przypadku marketowych specyfików. Czyli preparat który jak napisała Monika tylko maskuje na chwilę rysy no i moze troche tam wosku w sobie ma. dla mnie jak zwykle ściema.
            delikatnie sciera bru
            Jesli ściera brud to znaczy, że .... rysuje lakier No niestety Golas. Glinka wciąga nieczystości zdjęte z lakieru w siebie, a ten preparat jeśli ściąga z lakieru brud, to zostaje on na ściereczce, którą go polerujesz. Następnie jedziesz tą brudną ściereczką po lakierze pięknie go rysując.

[ Dodano: Pon 25 Kwi, 11 21:23 ]
            Zamieszczone przez _Monika_
            no ale 1 i 2
            A to jest zaproszenie dla użytkowanika do .... porysowania sobie lakieru na aucie :twisted:
            Czarny Elegance

Komentarz

• Guguś
              L&K
              S_OCP Member
              • 2008
              • 1212

Golas27, jak coś jest do wszystkiego to jest po prostu do dupy, nie ma co się oszukiwać, lepiej iść na piwko, wiesz, że kaski nie sprzeniewierzyłeś, wydałeś w słusznej sprawie.

Bo inaczej, wywalasz kaskę na specyfik, dawkujesz go na lakier, rysujesz go bardziej, narobisz się i piwka nie wypijesz a i efektu nie poprawisz :szeroki_usmiech

Witaj szkoło, żegnajcie kochane pieniążki.

Komentarz

• rOBERTO795
                RS
                • 2009
                • 3465
                • Octavia III (5E3)
                • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Plastmal

Napisze coś od siebie odnośnie tego środka- jakieś 15 lat temu sam go uzywalem i bylem zadowolony, do dzis mam jakąś resztkę PLASTMALU w garazu. Ale jak wiadomo czasy sie zmieniaja i teraz nasz rynek jest bardziej nasycony profesjonalnymi kosmetykami a co za tym idzie można wybierac i oczekiwać znacznie więcej. Plastmal swietnie sprawdzał się na szybach samochodowych. Pozdrawiam
                OI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )

DIAGNOSTYKA VAG - CHIPTUNING zapraszam. 791-603-634.

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29138

Silnik i skrzynię smaruje MILLERS.

Komentarz

• Udesky
                  RS
                  • 2007
                  • 1692
                  • Octavia I (1U2)
                  • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Dostałem meila z Meguiar's. Oficjalnie rabaty dla klubów skończyły się. :cry:
                  W Polsce nie ma kryzysu.
                  Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.

Komentarz

• idas
                    Elegance
                    • 2006
                    • 828

Zakupilem QD Megsa i po 3-4 tyg. od nalozenia wosku #26 umylem auto szamponem Gold Class Megsa i potem uzylem tego QD. Efekt? Zaden...jak sie blyszczalo, tak sie blyszczy, wiec sie zaczalem zastanawiac po co to w ogole kupilem...
                    Moze cos zle robie?

Dodatkowo:
                    1. Czy jest jakis sposob na lepsze zabezpieczenie szyb przed owadami? Jak czlowiek gna naszymi pieknymi drogami i dziewiczymi terenami to mnostwo tego rozbija sie o przednia szybe i ciezko to domyc (wycieraczkami praktycznie niemozliwe :/). Moze nalozyc wosk na szybe i wowczas to latwiej zejdzie?
                    2. Jak myje szybe i przetre mikrofibra srodek do mycia szyb to i tak widze slady pro wodzie i wycieraczkach (nie idze tego domyc). Oczywiscie normalnie na szybie tego nie widac, ale czy da rade to jakos usunac?

No i zostaly jeszcze moje dwa stare pytania:
                    3. Chcialbym uzyskac wiekszy "wet look" niz po wosku Megsa #26. Stad pytanie czy takie cos pomoze: MEGUIARS DEEP CRYSTAL POLISH?
                    Jak dlugo moze utrzymac sie efekt jesli po prostu naloze to na auto? Do pierwszego deszczu?
                    4. Dodatkowo musze usunac mnostwo owadowego badziewia. Czy MEGUIARS BUG'N TAR REMOVER mozna bezpiecznie stosowac na nawoskowana powierzchnie, czy on usuwa wosk?
                    A moze znacie jakies lepsze produkty?
                    Dzieki za porady
                    VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
                    VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• GRUBEER
                      Elegance
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 936
                      • Volkswagen

Zamieszczone przez idas
                      1. Czy jest jakis sposob na lepsze zabezpieczenie szyb przed owadami? Jak czlowiek gna naszymi pieknymi drogami i dziewiczymi terenami to mnostwo tego rozbija sie o przednia szybe
                      Tak u nas jest taka usługa "niewidzialna wycieraczka" Andrzej testował i był zadowolony.

Zamieszczone przez idas
                      Moze nalozyc wosk na szybe i wowczas to latwiej zejdzie?
                      Nie radzę testowałem kilka wosków tańszych i droższych efekt smużenia bezlitosny...

Zamieszczone przez idas
                      Jak myje szybe i przetre mikrofibra srodek do mycia szyb to i tak widze slady pro wodzie i wycieraczkach (nie idze tego domyc). Oczywiscie normalnie na szybie tego nie widac, ale czy da rade to jakos usunac?
                      AG CGP

Zamieszczone przez idas
                      Chcialbym uzyskac wiekszy "wet look" niz po wosku Megsa #26. Stad pytanie czy takie cos pomoze: MEGUIARS DEEP CRYSTAL POLISH?
                      Jak dlugo moze utrzymac sie efekt jesli po prostu naloze to na auto? Do pierwszego deszczu?
                      Masz ten kosmetyk ?? to przetestuj sam i wydaj swoją opinie dla innych użytkowników.

Zamieszczone przez idas
                      Dodatkowo musze usunac mnostwo owadowego badziewia. Czy MEGUIARS BUG'N TAR REMOVER mozna bezpiecznie stosowac na nawoskowana powierzchnie, czy on usuwa wosk?
                      A moze znacie jakies lepsze produkty?
                      Środki tego typu są inwazyjne i dlatego dobrze doczyszczają lakiery z wszelkiego radzaju zanieczyszczeń, z naszej oferty polecam: Tar & Glue Remover ( mi nie pasuje Megsowy jest jakiś taki mega tłusty ...)
                      Pozdrawiam Kuba vel GRUBEER.
                      Gejsza 6

Komentarz

• mecholl
                        L&K
                        • 2008
                        • 1006

Zamieszczone przez GRUBEER
                        idas napisał/a:
                        Chcialbym uzyskac wiekszy "wet look" niz po wosku Megsa #26. Stad pytanie czy takie cos pomoze: MEGUIARS DEEP CRYSTAL POLISH?
                        Zbyt wiele po DC2 się nie spodziewaj. Czasami go stosuję < jak mam więcej czasu do zabawy > ale żeby jakaś kolosalna różnica była. Poza tym jak to mówią, politury osłabiają wosk, więc wybór należy do Ciebie
                        Nasze Auta http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=599169#599169

Komentarz

• idas
                          Elegance
                          • 2006
                          • 828

Zamieszczone przez mecholl
                          Poza tym jak to mówią, politury osłabiają wosk, więc wybór należy do Ciebie
                          Co przez to rozumiesz?

Komentarz

• mecholl
                            L&K
                            • 2008
                            • 1006

idas, z tego co wyczytałem i to nie raz to politura poprawia wet look ale sprawia, że wosk trzyma się trochę krócej. Osobiście nie mam jeszcze zdania wyrobionego. Wybór należy do Ciebie
                            Nasze Auta http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=599169#599169

Komentarz

• ShiningCar
                              Drive
                              • 2011
                              • 96

Świetny wet look na czarnym lakierze daje np. Chemical Guys Black Light.

Do sprawdzenia mam sample wosku RaceGlaze 42 i 55 - to już jest wysoka półka
                              Car Detailing

Komentarz

• GRUBEER
                                Elegance
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 936
                                • Volkswagen

Zamieszczone przez ShiningCar
                                a nadaje się do czerwonego ??idas, ma właśnie czerwony.
                                Pozdrawiam Kuba vel GRUBEER.
                                Gejsza 6

Komentarz

• idas
                                  Elegance
                                  • 2006
                                  • 828

Zamieszczone przez GRUBEER
                                  Zamieszczone przez ShiningCar
                                  a nadaje się do czerwonego ??idas, ma właśnie czerwony.
                                  No wlasnie oto jest pytanie
                                  To ma ociekac sexem :szeroki_usmiech

Komentarz

• ShiningCar
                                    Drive
                                    • 2011
                                    • 96

Wez sobie sampla RaceGlaze 55 na jedno woskowanie Ci wystarczy (27,99).

To jest już produkt TOP, tylko pojemnik jest malutki :-)

Oryginale opakowanie kosztuje 325,99zł (minus Nasz rabat :-P )

p.s.

Zobacz jeszcze CQuartz (CarPRO) jego dwie warstwy robią robotę :roll:
                                    Car Detailing

Komentarz

• Zorr
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 2110

temat mnie zainteresował a przez to zrodziło się parę pytań

na wstępie opis posiadanego sprzętu:
                                      3 miesięczna Skoda Octavia II Htcb w kolorze Beż Cappuccino
                                      jeżeli chodzi o polerkę to wszystko ręcznie

przeglądając wcześniejsze strony przygotowałem sobie wstępną listę kosmetyków i tutaj prośba do bardziej doświadczonych w temacie użytkowników o weryfikacje i/lub propozycje zamienników o ile współczynnik ceny do jakości do wydajności będzie zbliżony.

a - Mycie --> Meguiars Gold Class Car Wash Shampoo & Conditioner --> 75 zł
                                      b - Przygotowanie powierzchni --> Bilt Hamber Auto Clay Soft 200g lub Ultimate Compound --> 59 zł
                                      c - Odżywianie "WET LOOK" --> Meguiars Show Car Glaze --> 63 zł
                                      d - Woskowanie --> Collinite no. 476 Super Doublecoat Auto Wax --> 88 zł
                                      e - Opcja Konserwacja --> Meguiars Ultimate Quik Detailer --> 60 zł
                                      f - Opcja Usuwanie owadów i smoły --> Meguiars Bug 'n Tar Remover --> 40 zł
                                      g - Felgi czyszczenie --> Meguiars Hot Rims Aluminium Wheel Cleaner --> 45 zł
                                      h - Felgi konserwacja --> Meguiars Hot Rims Mag and Aluminum Polish --> 58 zł
                                      i - Opony --> Meguiars Endurance High Gloss --> 50 zł
                                      j - Plastiki zewn --> Meguiars Ultimate Protectant --> 44 zł
                                      k - Plastiki wewn --> Meguiars Ultimate Protectant --> 0 zł
                                      l - Tapicerka --> Meguiars Quik Out --> 43 zł
                                      m - Skóra --> Meguiars Gold Class Leather Cleaner & Conditioner --> 50 zł
                                      n - Odświeżacze i neutralizatory --> Meguiars Odor Eliminator --> 38 zł
                                      o - zabezpieczenie szyb --> Meguiars NXT Generation Glass Cleaner --> 40 zł
                                      p - nabłyszczenie elementów metalowych --> Collinite 80 Metal Wax --> 68 zł
                                      r - wyczyszczenie komory silnika --> Meguiars Engine Clean --> 40 zł
                                      s - zabezpieczenie komory silnika --> Meguiars Engine Dressing --> 48 zł

na wstępie chciałbym kupić elementy od "a" do "j" oraz "o".
                                      Dodatkowo przydałby się jakiś osprzęt czyszczący (ręczniki, szmatki, nakładajki itp), czy ktoś mógłby zaproponować listę powiedzmy minimum osprzętu.

Całość wychodzi jakieś 622zł + osprzęt i tutaj pojawia się pytanie klucz:
                                      "Jak udało Wam się przekonać Wasze lepsze połówki, do zakupu kosmetyków samochodowych powiedzmy w cenie przekraczającej średnią cenę kosmetyków dla średnio osobowej rodziny?" Coś mi się wydaje, iż :kwiat nie wystarczą ;-)
                                      Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                                      Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• Skfarek
                                        RS
                                        • 2010
                                        • 4795
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zorr, a po co masz przekonywać połówkę? Czego oczy nie widzą tego sercu nie żal :diabelski_usmiech
                                        Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                                        6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                                        Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• Guguś
                                          L&K
                                          S_OCP Member
                                          • 2008
                                          • 1212

Zamieszczone przez Skfarek
                                          Zorr, a po co masz przekonywać połówkę? Czego oczy nie widzą tego sercu nie żal :diabelski_usmiech
                                          100 % racji, czy jak żona kupuje rajstopy, gatki czy kieckę to pyta się Ciebie lub przekonuje do zakupu :szeroki_usmiech

Witaj szkoło, żegnajcie kochane pieniążki.

Komentarz

• Zorr
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 2110

Zamieszczone przez Skfarek
                                            no właśnie tu jest trochę problemów, bo z reguły żona odbiera przesyłki i konto mamy wspólne...
                                            coś muszę wymyślić (ewentualnie jakiś deal zrobić tj. ja to a ty gatki, torebkę czy coś innego...)

PS Lista ekwipunku OK?
                                            Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                                            Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• _Monika_
                                              Elegance
                                              • 2009
                                              • 909
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Zorr
                                              (ewentualnie jakiś deal zrobić tj. ja to a ty gatki, torebkę czy coś innego...)
                                              nie kombinuj za dużo nie możesz po prostu zamówić przesyłki podając inny adres korespondencyjny, do pracy np. i za pobraniem? :diabelski_usmiech

Zamieszczone przez Zorr
                                              PS Lista ekwipunku OK?
                                              czemu tylko Megs? są również inni producenci mający ciekawe produkty, również ciekawsze cenowo
                                              www.detailingclub.pl :chytry
                                              1.9TDi Elegance by _Monika_

Komentarz

• Skfarek
                                                RS
                                                • 2010
                                                • 4795
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zorr, prosta piłka, jak _Monika_ pisze zamawiaj przesyłki do pracy i płatne gotówą przy odbiorze, ja od pewnego czasu tak robię, po co się ma moje biedactwo jeszcze stresować jakimś paczkami jeszcze :diabelski_usmiech
                                                Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                                                6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                                                Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• Deco
                                                  Rider
                                                  • 2008
                                                  • 612

Monika ma racje olej megsa. Megs to średnia marka a ceny mają z kosmosu.

b - Przygotowanie powierzchni --> Bilt Hamber Auto Clay Soft 200g lub Ultimate Compound --> 59 zł

te dwie rzeczy nie są wymienne trzeba mieć obie i jakiś Cleaner albo AIO by się przydało

c - Odżywianie "WET LOOK" --> Meguiars Show Car Glaze --> 63 zł - to bym wywalił przy kolorze Beż Cappuccino zamiast tego bym zainwestował albo w fajny Cleaner albo AIO.

Komentarz

• Big
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 6389

Zamieszczone przez Zorr
                                                    Dodatkowo przydałby się jakiś osprzęt czyszczący (ręczniki, szmatki, nakładajki itp), czy ktoś mógłby zaproponować listę powiedzmy minimum osprzętu.
                                                    1. Rękawica do mycia.
                                                    2. Ręcznik waflowy do suszenia auta po myciu.
                                                    3. Tak z 5-6 mikrofibr do polerowania.
                                                    4. 4-5 padów do nakładania kosmetyków na lakier oraz 2 szt. padów obszytych bawełną do nakładania kosmetyków na plastiki wnętrza (1 do cleanera i 1 do odzywki do plastików).
                                                    5. Aplikator do nakładania dressingu na opony.
                                                    6. Pędzelek do wnętrza (czyszczenie kratek nawiewów i trudno dostępnych miejsc z kurzu).
                                                    7. Pędzelek do mycia felg.
                                                    8. Szczotka do mycia felg.
                                                    To tak z grubsza chyba wszystko.
                                                    Czarny Elegance

Komentarz

Pracuję...